Yogaresa till Kappadokien

Så kom vi iväg – första yogaresan i samarbete med Resia och resmålet blev Kappadokien i Turkiet.

Vi har yogat två gånger om dagen.

Vi blev en grupp på 15 personer som har varit med om så mycket att det är svårt att ta in allt. Programmet har varit väldigt varierat och dagarna har varit fulla av aktiviteter. 

Varje morgon har vi startat med yoga och sedan har vi gjort ett pass till under dagen vilket innebär att vi gjort åtta pass under de fyra dagar vi varit iväg. Undantaget för morgonyoga var den dagen ett gäng gick upp i gryningen och flög luftballong i soluppgången.

Det är något som är utmärkande för Kappadokien, för varje morgon stiger ett 60-tal ballonger upp på himlen och svävar iväg över det magiska bergslandskapet. 

Luftballongfärd

Vi som skulle flyga luftballong blev hämtade av en buss kl 5.45 som körde oss till ett fält där flera luftballonger höll på att fyllas med luft. När vi kom fram var det fortfarande mörkt ute och ganska kyligt. De som jobbade med vår ballong hade precis satt fast ballongen i korgen. Korgen låg ner på marken och hela ballongen var helt platt.

Det var magiskt att se alla ballonger på marken runtomkring som då och då glödde som lampor när de fylldes med brinnande gas. Samtidigt hade många ballonger hunnit lyfta och att stå på marken mitt i detta var som att vara med i ett äventyr, en fridfull och samtidigt pirrande saga som inte liknade något annat jag varit med om.  

Så var det dags för vår tur att hoppa i korgen. Hoppa i korgen var kanske lite överdrivet, för den var väldigt hög och djup så det krävdes lite spänst att ta sig i den. Vi var 20 personer i vår korg.

Vi skulle ju inte köpa någon bild, men den här var ju fin!

Innan vi lyfte kom det en fotograf från ballongföretaget och tog bilder ur alla möjliga vinklar och vi bara skrattade och sa att han får ta hur mycket bilder han vill för vi kommer ändå inte köpa några eftersom vi redan tagit så fina bilder själva. 

Att sedan sväva iväg över marken var helt magiskt. Vi hade inte hunnit lyfta många meter innan vi såg marken öppna sig i en djup ravin framför oss. Det var mäktigt att flyga över den och känna hur ballongen och korgen stabilt fortsatte att stiga. 

Landskapet i Kappadokien är så mäktigt! Bergen är gjorda av vulkansand som vällde ut över hela landskapet för 4-5 miljoner år sedan. Vi hade en geolog med oss i gruppen och hon konstaterade sakligt att det var ”unga” berg. Vissa berg liknar italiensk maräng, andra stora svampar eller något från Star Wars.

Det hisnade lite i magen när luftballongen flög över första ravinen

Tystnaden uppe i ballongen var också helt magisk och jag vet att jag säger magisk hela tiden, men jag hittar inget bättre ord. Hela ballongturen var ren magi. Att få sväva i luften över ett bergslandskap som inte liknar något annat tillsammans med ett 60-tal andra ballonger – ja, vad ska man säga? Det är något av det bästa jag varit med om i hela mitt liv!

Några tidiga morgnar innan vi startade yogan kl. 7.00 hade vi turen att från hotellet få se ballonger sväva på himlen i stora flockar. Många gånger såg det ut som om de stod helt stilla på himlen. Det är sagolikt och oerhört fridfullt med alla ballonger.

Maten

Maten har varit otroligt bra. Frukosten på hotellet var både god och vacker för ögat.

Måltiderna inleddes alltid med smårätter, meze.

Varje måltid, även frukost, har börjat med meze, dvs smårätter i fat på bordet som alla plockar ifrån.

Lunch bestod alltid av 3 rätter med meze, soppa, varmrätt och efterrätt. Middagarna var upplagda på samma sätt, så vi har inte gått hungriga de här dagarna.

En kväll var vi hemma och åt middag hos en helt vanlig familj i deras hus. Mamman hade lagat maten och resten av familjen var med och serverade. Det var spännande att få komma in i ett helt vanligt hus hos en helt vanlig familj och få en uppfattning om hur de har det.

Hamam

Andra dagen när vi hade åkt luftballong och gjort vår yoga var det dags att åka på hamam. Det var ett ganska litet hamam och vi hade hela stället för oss själva när vi var där.

Det var ett litet hamam och vi hade det för oss själva.

Temperaturen där inne var ca 40 grader. Vi började med att basta i en bastu med väldigt hög luftfuktighet därefter lade vi oss på en stor varm marmorbänk som var tillräckligt stor för ca 10 personer att kunna ligga ner och värma sig på. 

Sedan blev vi skrubbade en och en. Det var samma stackars man som skrubbade alla. Ett par gånger fick han gå ut och ta paus och dricka vatten. Vi fick sitta på en bänk i ett duschrum medan han hällde vatten över oss, skrubbade hela kroppen inklusive huvudet. Vilket märkligt jobb att stå och skrubba folk i 40-gradig värme hela dagarna. Jag förstår inte hur han orkade.

När vi var skrubbade fick vi sätta oss på en bänk och vänta på att bli hämtade till nästa station som var massage. Två personer i taget blev masserade med hårda, bestämda tag. Efteråt fick vi komma ut i den vackra foajén, sitta ner och dricka äppelte innan det var dags att gå.

Jag uppskattar verkligen det lugna tempot i Turkiet där allt får ta sin tid. Klart man måste dricka te efter hamam innan man går ut i världen igen. 

Vandringar i bergen

Bergen bjuder på ett sagolandskap.

Vi har också vandrat i det fantastiska bergslandskapet.

Alla har varit helt hänförda av hur vackert det är och vi har stannat och tagit hur många bilder som helst. Guiden blev lite trött på oss för han tyckte vi var för långsamma. Men vi var glada och nöjda!

Byarna och shopping

Kappadokien består av många samhällen och det är oftast inte längre än ca 2 mil mellan varje samhälle. Vi har haft en egen buss och chaufför med oss de här dagarna, så vi har åkt mellan byarna, ätit på olika ställen och också hunnit shoppa.

De vackra mattorna som fanns lite överallt.

Varje samhälle har haft sin speciella karaktär och jag tycker verkligen om Kappadokien. Människorna har varit väldigt vänliga och vi har hela tiden känt oss trygga på gatorna och även inne i affärerna. Kappadokien lever av sin turism men det finns en ömsesidig respekt mellan turister och lokalbefolkning. Vi har sett många turister från Japan, Korea och andra delar av Turkiet. Några tyskar. Men det känns som att det här är en outforskad pärla för många. Tur för oss, för vi har verkligen njutit av att få uppleva allt detta och Kappadokien känns fortfarande genuint trots alla turister. Det kommer säkert bli fler yogaresor hit!