Skapa bra vanor!

Vi har precis kommit in i ett nytt år och ett helt nytt decennium ligger framför oss. Varje ny dag är alltid ett oskrivet blad, men nu blir det starkare symboliskt att verkligen starta härifrån och framåt. Det som är så fantastiskt är att oavsett hur livet har varit kan du alltid styra ditt liv dit du vill. Det handlar om att skapa bra vanor som ger dig energi, balans och leder dig i den riktning du vill. 

Att skapa bra vanor handlar om att gå från att tänka till att göra. Om du ska börja göra något annorlunda behöver det vara enkelt för mer än 90 % av allt du gör och tänker varje dag är ungefär samma som du gjorde igår. Det går på automatik. Allt som inte går på automatik tar extra energi.

När du förstår det här blir det också väldigt tydligt varför det är jobbigt med förändring. För att få till en varaktig förändring behöver du ändra en vana i taget tills det blivit automatik. Då är det dags att förändra nästa vana.

Bra vanor innebär att långsiktigt skapa en riktning åt det håll du vill att livet ska utvecklas.

Att skapa bra vanor handlar om tålamod och att låta tiden jobba för dig. Tålamod handlar om att du gör jobbet först och belöningen kommer senare. Bra vanor innebär att långsiktigt skapa en riktning åt det håll du vill att livet ska utvecklas. När du har satt din riktning och kopplar på automatiken gör tiden jobbet åt dig. Då kan du lägga din kraft på att varje dag förbättra dina vanor med 1% eftersom många små steg över tid blir ett stort steg framåt.

När du gör detta kommer du att nå dit du vill utan att du upplever någon större ansträngning eftersom tiden gör jobbet åt dig. Tänk på att när du har vanor som inte leder dig i den riktning du vill gör tiden också jobbet åt dig och du kommer längre och längre bort från dina mål. 

Som exempel kan jag säga att många kommer in på yogamattan och börjar med yoga för att de har ont i ryggen. Att gå på ett yogapass kan vara jätteskönt, men gör det så att du blir av med din ryggvärk? Nej, det gör det inte. Om du däremot skapar en vana att yoga en gång i veckan kommer du över tid att känna att din ryggvärk försvinner. Du kanske inte riktigt märker när det händer för det händer i små steg, men en dag kommer du på att det var längesen du hade ont i ryggen. Små förändringar över tid leder till stora resultat. Oavsett vilket område det gäller. 

Med andra ord förändrar du ditt liv och skapar mer balans genom att förändra en vana i taget.

Låt det här året bli fullt av goda vanor som skapar balans och styr ditt liv dit du vill.